arabic

Hemen bizi arayın.

444 20 79

Dijital baskının kullanım alanları bir hayli geniştir. Dijital baskının özellikle kullanıldığı alanlar; reklamcılık, bayrak basımı, çeşitli kumaş baskı, fotoğraf, promosyon gibi alanlardır. Bu nedenle reklam şirketleri, perakende şirketler, mağazacılık sektörü, tekstil sektörü, AVM sektörü, eğitim sektörü gibi sektörler dijital baskı kullanımını tercih etmektedirler. Dijital baskı bugün tüm işletmeler için büyük önem taşımaktadır. Bunun yanı sıra dijital baskıyı sadece büyük firmalara yada işletmeler kullanmamaktadır. Dijital baskı bireysel kullanım için de ideal bir baskı çeşididir. Bunun nedeni ise dijital baskı ile tek bir ürün de üretilme imkanının olmasıdır, Üretim sayısı için en az olarak bir sınırlandırması bulunmamaktadır. Böylelikle hediye için birşey tasarlayıp bastırabilme veya insanların kendileri için baskı gerektiren bir tasarımlarını hayata geçirmeleri için kullanılabilir.

Dijital baskının tercih edilme sebeplerini; maliyetinin uygun olması, hızlı olması, tasarımcıya esneklik sağlıyor olması ve kaliteli olması olarak gösterilebilir. Uygun maliyet: Dijital baskı kullanıldığında diğer baskı çeşitlerine göre üretim olarak bir sınırlama bulunmamaktadır. Dilerseniz bir adet dilerseniz 1000 adet bastırabilirsiniz. Böylelikle ihtiyacınız kadarını bastırma imkanınız olduğu için sadece ihtiyacınızı karşılayacak en az miktarda baskı yapmış olursunuz ve maliyet düşük olur. Günümüz dijital dünyasında şirketlerin büyük marketlerin, markaların reklam yapması için en ekonomik yoldur. Az para harcayarak en faydalı reklam yapma yoludur. Hız: Dijital baskı makinalarının gelişen teknolojiden nasibini almaktadır ve son dijital baskı makineleri ile daha hızlı baskı yapma olanağı artmıştır. Bİlgisayar ortamında hazırlanabilen hazır tasarımlar ile birkaç saat gibi kısa bir sürede materyal basılıp hazır hale getirilir ve bu durumda kişi istediği baskılara çok kısa bir sürede ulaşabilir. Böylelikle zamandan tasarrufta sağlanmış olur. Esneklik: Gerek tasarım aşamasında gerekse üretim aşamasında ihtiyaca yönelik çözümler üretebilmeye olanak sağlamaktadır. dijital baskıda bilgisayar kullanımı olanağı ile istenilen ve hayal edilen baskı tasarımının bilgisayar ortamında üretilebilmesini sağlar. Bilgisayar ortamında istenilen değişiklikler hemen hızlı bir şekilde hayata geçirilebilir ve üretime hemen alınabilir hale gelir. Kalite: Dijital baskının ofset ve serigrafi baskıya kıyasla baskı kalitesi daha düşük olmakla birlikte artık bu baskı yöntemleri günümüzde sektörüne bağlı olarak yine de bulunmaktadır. Hem hızlı hem de güzel görseller kullanılarak yapılan bu baskılar sektörün büyümesinde çok önemli bir rol oynamıştır.

Serigraf baskı, her türlü düz yüzeye sahip ürünün üstüne uygulanabilen parlak bir görünüm veren kimyasal dayanıklılığı yüksek bir baskı yöntemidir. Kullanımı günümüzde yaygın olan serigrafi baskı tekniği, rakle adını verilen sert plastikle boyanın dikdörtgen şekline sahip boya eleğinden geçilerek hedef ürüne transfer yapılan baskı tekniğidir. Serigrafi baskı aynı zamanda özgün baskı, ipek baskısı gibi isimler de almaktadır. Serigrafi baskının bir diğer adı da elek baskıdır. Serigraf baskı yönteminde metal veya ahşap çerçeveye gerilmiş, metal ya da plastik dokumadan oluşan elek biçimindeki bir kalıp üstünde ,baskı olacak yerler açık bırakılır ve diğer yerler maskeleme vb. yöntemler ile kapatılır. Daha sonra elek içerisine konulan bu baskı boyası, sıyırıcı diye tabir ettiğimiz bir gereç ile sıyrılarak açık bırakılan yerlerden kağıt, kumaş gibi malzemeler üzerine transfer işlemidir. Mürekkep, baskının yüzeyine, rakle adı verilen sert plastik ile geçirilir. Bu baskı türüne direkt baskı da denilebilir. Serigrafi baskısının tercih edilmesinin en önemli nedeni ise, ofset, tipo, Flexo ve Tifdruk gibi baskı tekniğine uygun olmayan tahta, metal, porselen, taş, cam, kumaş vs. gibi malzemelere uygun olmasıdır. Bunun dışında diğer baskı teknikleri ile baskı yapılamayan büyük ebatlardaki baskıları rahatlıkla yapabilme özelliğine sahiptir. Serigraf baskı için her türlü boya kimyasalı kullanılabilmektedir fakat serigrafi baskıda çevreyi daha az kirlettiği ve daha dayanıklı olduğundan genellikle Solvent ve UV mürekkepleri kullanılmaktadır. Serigraf baskı yapımında, baskı kalıpları ahşap ya da alüminyum malzemeden oluşmaktadır. Standart ölçülere sahip olan Serigrafi baskı kalıbı talebe göre farklı ölçülerde de üretilmektedir. Alüminyum veya ahşap çerçeveye ipeğin gerilmesinden sonra pozlama denilen uygulama yapılır. Pozlama kısaca baskı yapılacak şeklin özel pozlama boyası ile boyanan ipeğin üstüne konularak ışık ile kurutulmasıyla meydana gelir. Serigrafi kalıpları kullanıldıktan sonra selülozik tiner ile silinerek temizlenme işlemi uygulanır. Serigrafi baskı genel olarak, resim çalışmalarında, tekstil sanayiinde, grafik sanatlarında, reklam malzemelerinde, yaka isimliği üretiminde, buton rozet yapımında, promosyon ürünlerin baskılarında ve birçok alanlarda yaygın olarak kullanılan bir tür baskı tekniğidir. Ayrıca serigrafi baskı tekniği, ihtiyaca göre farklı isimlerle alınabilir ve isteğe göre her türlü malzemenin üzerinde kullanımı da mümkündür. Serigraf baskı,diğer baskı çeşitlerine göre daha dayanıklı bir baskı çeşididir. Kaliteli olmasına karşın renk çeşitliliği ve zaman açısından diğer baskı çeşitlerinde bir adım geride kalmaktadır.

Matbaa sektöründe kullanılan birçok kağıt türü bulunmaktadır. Bristol kağıt kullanılan birçok kağıttan biridir. Bristol kağıt; ön yüzü beyaz arka yüzü ise hafif kirli beyaz görüntüde olup, hafif kartonumsu bir yapıya sahiptir. Bu kağıdın bir diğer adı amerikan bristol kağıttır. Amerikan bristol kağıt, bir yüzeyi işlenmiş, parlak ve tam beyaz; diğer yüzeyi mat ve pürüzlü olan kaliteli bir karton kağıttır. Bristol kağıtların ön yüzü yani pürüzsüz olan kısım baskı için son derece uygundur. Bristol kağıdın pürüzlü olan kısmı ise baskı için elverişsizdir. Bu sebeple Bristol kağıtlarda tek yüzlü baskı yapılır ve baskı yapılan kısım parlak ve pürüzsüz olan ön yüzüdür. Bristol kağıtlar boyutlarına ve gramajlarına göre farklı alanlarda kullanılabilir. Bristol kağıt, litografi, gravür ve serigrafi gibi farklı baskı türlerinde kullanılan bir kağıt türüdür. Dayanıklılığı oldukça yüksek olan bristol kağıt, genellikle kitap, defter, broşür,dergi kapakları veya ambalaj kutuları, kartpostallar vs. olmak üzere tek yüzlü baskıya ihtiyaç duyulan alanlarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Bristol kağıt fiyatları, baskı için kullanılan diğer kağıt malzemelerine oranla çok daha ekonomiktir. Maliyetin düşük olması istendiğinde baskı alanlarında sıklıkla kullanılan malzemedir.

Fantezi kağıt, 60 gr/m2 – 800 gr/m2 gibi geniş bir aralıkta bulunabilen lüks segment kağıtlara verilen addır. Fantezi kağıtların özelliği, yüzey kısımlarının desenli (dokulu) kağıt olmasıdır. Üretimi esnasında pamuk ve selüloz birleşimiyle birlikte etkileyici bir desen görünümü elde edilmektedir ve özellikle koyu renkli fantezi kağıtlara varak yaldız, gofre gibi ekstra işlemler uygulanarak iyi sonuçlar elde edilmektedir. Böylelikle fantezi kağıt grubundaki ürünler kişilere birden çok farklı seçenek sunmaktadır ve bu nedenle özel bir sonuç elde etmek veya fark oluşturmak isteyenlerin sıklıkla tercih ettiği bir kağıt türü olmaktadır. Fantezi kağıt, tek taraflı veya çift taraflı seçeneğiyle özel olarak dokulu ve desenli üretilmektedir. Üretilen desenli fantezi kağıtlar, kırtasiyeden etiket sanayisine kadar geniş bir kullanım alanına sahiptir. Fantezi kağıt, maliyetin düşürülmek istenmediği kartvizitler, özel dosyalar, özel kitap ve ajanda kapakları gibi işlerde de çok sık kullanılmaktadır. Fantazi kağıt grubu ürünlerde ürün çeşidi olarak özel kaplamalı kağıtlar ve kartonlar olarak ön plana çıkmaktadır. Sedefli kağıtlar davetiye sektöründe yoğun kullanılırken soft touch kaplamalı Plike ürün serisi yüksek kalite arayan ve özel üretim yapan kutu üreticilerinden tekstil etiketi üreticilerine geniş bir aralıkta talep görmektedir.

3 çeşit hamur kağıt bulunmaktadır.Bunlar; 1.Hamur Kağıt, 2.Hamur Kağıt ve 3.Hamur Kağıt. 1.Hamur Kağıt: İçeriğinde kullanılan selüloz miktarı çok olup odun miktarı az olan beyaz renkli kağıtlardır. 1.hamur kağıtlar; kitap baskısında , antetli kağıt basımında, defterler, ders kitapları, test kitaplarının basımında ve benzeri matbaa baskı işlerinde tercih edilen kağıt türüdür. Değişik gramajlarda üretimi vardır. Kaliteli baskı için elverişlidir ve böylelikle kağıt çeşitleri arasında en çok tercih edilen kağıt türüdür. 2. Hamur Kağıt: İçeriğinde kullanılan selüloz ve odun miktarı neredeyse eşit olan kağıt türüdür ve rengi tam beyaz değildir. 1.hamur kağıda göre daha uygun maliyete sahip ve bu nedenle kitap baskısı gibi baskı işlemlerinde sıklıkla tercih sebebidir. Değişik gramajlarda üretimi vardır. 3.Hamur Kağıt: İçeriğinde kullanılan odun miktarı selüloz miktarından fazla olan kağıt türüdür. Rengi sarıya yakın olan 3. hamur kağıt, saman kağıdı olarak bilinmektedir. Ekonomik olarak uygun olmasına rağmen kaliteli baskıya uygun değildir ve bu nedenle baskı için kullanımı pek tercih edilmemektedir.

Kuşe kağıdı, kağıda ağırlık, yüzey parlaklığı, pürüzsüzlük veya azaltılmış mürekkep emiciliği gibi bazı özellikler kazandırmak için bir kısım maddelerle veya bir polimer karışımıyla ince bir katman halinde kaplanmış kağıt türüdür. Aynı zamanda fotoğraf kâğıdı olarak da bilinen kuşe kâğıtlar, özel üretilen ve parlak, yarı parlak ve mat türleri olan kâğıtlardır. Yüzeyi düzgün, pürüzsüz ve kaygandır. Bu kâğıt türü ile oldukça parlak baskılar elde edilebilmektedir. Kuşe kağıtlar genellikle dergi, broşür, katalog ve afiş, poster baskılarında kullanılmaktadır. Ayrıca dijital ve renkli baskılarda oldukça kaliteli ve iyi sonuçlar vermektedir.

Matbaacılık ve tekstil alanında sıkça kullanılan bir terim olan laminasyon kelime anlamı olarak yüzey koruyucu bir malzeme ile kağıt yüzeyinin kaplanmasıdır. Matbaa sektöründe laminasyon, yüzey kaplama işlemi olarak adlandırılmaktadır. Laminasyon; farklı yüzeylerin ve katmanların ısı, basınç ve yapıştırıcılar ile bir araya getirilerek tek bir katman haline dönüşmesine verilen addır. Diğer bir ifade ile laminasyon çoklu katmanı tek bir katman haline getirme işlemidir. Bu birleştirme işleminde laminasyon uygulanan materyalde renk ve doku bozulması olmamaktadır. Laminasyon uygulanan materyalin laminasyon ile dayanıklılığı ve kullanım süresi artmaktadır. Laminasyon, bir bitiş uygulamasıdır, tekniğidir. Özetle laminasyon, basılmış baskısı bitmiş olan materyalin üzerine yapılan en son işlemdir. Matbaa ve baskıda uygulanan laminasyon, sayfaların ve kağıtların yırtılmasını önler, daha dayanıklı olmasını sağlar; suya, neme ve lekeye karşı dayanıklı hale getirir. Böylelikle ürünün herhangi bir dış etkenden etkilenip yıpranması önlenmiş olur. Koruyucu özelliğinin yanında, laminasyon işlemi parlak bir görünüm vererek renklerin daha canlı görünmesini sağlar . Laminasyonda kullanılan yüzey kaplama malzemeleri; vernik, selefon ve lak malzemeleridir. Yapılacak olan kaplama işlemine göre mat, yarı mat ya da parlak olarak yapılacak olan kaplama malzemeleri ile daha kaliteli baskılar elde edilebilmektedir. Laminasyonun soğuk laminasyon ve sıcak laminasyon olarak 2 çeşit uygulanma yöntemi vardır. Soğuk laminasyon işlemi kağıdın sadece tek bir yüzüne yapılmaktadır. Kağıdın üzerindeki mürekkep ve kağıdın kendisi ısıya karşı hassas ise soğuk laminasyon uygulaması yapılır. Sıcak laminasyon uygulamasında ısı ve basınç kullanılmaktadır. Genellikle iki şerit kullanılan sıcak laminasyonda kaplanacak ürün bu iki şeridin arasına konularak laminasyon cihazında basınç uygulanarak kuru yapıştırıcı ile yapışması sağlanır ve ürün soğurken yapıştırıcı da katılaşır. Yapıştırıcının soğuması ile birlikte kağıt ile selefon arasında kalıcı bir bağ oluşur. Sıcak laminasyon işleminde soğuk laminasyon işlemine göre daha kalıcı bir sonuç elde edilir.

Selofan: Poliüretan (Yoğunluğu çok düşük cam, kauçuk görünümündeki lastiğe benzeyen madde.) malzeme ile kağıdın yüzeyinin kaplanması işlemidir. Selofanın mat ve parlak türleri bulunmaktadır. Vernik: Yağ bazlı ve koruyucu olan önemli bir malzemedir. Ofset makinaları aracılığıyla kullanılır. Selülozik ve sentetik vernik olarak iki tip vernik çeşidi bulunmaktadır. Dispersiyon Lak: Su bazlı, koruyucu bir materyaldir. Dispersiyon lak verniğe göre daha parlak bir yapıdadır ve sürtünmeye karşı daha dayanıklıdır. Ofset makinaları aracılığıyla uygulanmaktadır. Ofset makinaları yardımıyla uygulanır. Özellikle gıdaya temas eden ya da edebilecek özellikteki objeler için gıda nizamnamesine uygun dispersiyon lak kullanılır. Termo Lak: Blister lak olarak da bilinen termo lak, su bazlı bir malzemedir. Termo lak, ısı uygulandığında yapışma özelliğine sahiptir. Matbaa sektörü için ve yüzey kaplama açısından önemli bir elemandır. U.V. Lak: U.V. ışıkların kullanımı ile uygulanmaktadır. Bu uygulamayla diğerlerine oranla daha yüksek parlaklık ve matlık elde edilebilir ve bu nedenle matlık ve parlaklığın daha yüksek olmasının istendiği durumlarda kullanılmaktadır. U.V. lak, sektörde önemli bir uygulamadır, oldukça pratik ve kullanışlıdır.

Laminasyon tekniği ambalaj, matbaa, tekstil, otomotiv ve medikal gibi birçok alanda kullanılmaktadır. Matbaacılık ve baskıda laminasyon işlemi, basılı bir kağıdın üzerine ince bir plastik şerit ya da bant kaplanarak kağıdın daha dayanıklı olmasını sağlama işlemidir. Parlak, mat ve ipek olmak üzere çeşitli laminasyon türleri vardır. Laminasyon matbaada temel olarak paketleme, kitap kapakları, kartvizit, broşür, harita, kitap ayracı gibi materyaller üzerine kullanılmaktadır. Laminasyon işlemi ile bu ürünler daha kaliteli ve dayanıklı hale getirilip yıpranma oranını düşürmek hedeflenir. Tekstilde kullanılan laminasyonda çift taraflı yapışma özelliğine sahip olan yapıştırıcılar ile kumaşlar birbirine eklenmesi işlemi yapılır. Özellikle ayakkabı, çanta ve kemer gibi dış giyim ürünlerinde ve her türlü döşemelik kumaşların oluşumunda laminasyon uygulaması yapılmaktadır. Mobilya sektöründe ise kullanılan laminasyon ile görsel olarak göze hitap etmeyen sunta kaplamanın üzerine istenilen desene ve renge sahip MDF kaplama işlemi laminasyon sistemi ile gerçekleştirilir. Laminasyon ile mobilya malzemelerinin dayanıklılığı arttırılabilir, izolasyon sağlanır ve bunlarla birlikte estetik bir görünüm elde edilebilmektedir.

Selefon bir tür kaplama çeşididir. Selefon, ürünlere ekstra koruma sağlayan şeffaf ve ince bir kaplamadır. Baskı ürünlerini suya, ışığa ve diğer dış etkenlere karşı korumak için uygulanan bir laminasyon yöntemidir. Ürünlerin üzerine uygulanan çok ince plastik bir tabaka formundadır. Ürüne baskı yapıldıktan sonra uygulanır ve kağıt ürünlerini dış etkenlere karşı korumak amacıyla uygulanır. Ürünün yıpranması ve yırtılması zorlaşır, engellenir ve böylece ürünün kullanım ömrü uzar, kalitesi ve dayanıklılığı artar. Selefon; kartvizit, el ilanı, broşür, davetiye, kitap ayracı, defter kapağı, cepli dosya, karton çanta vb ürünlere uygulanabilir. Selefon, 135 gramdan daha ince kağıtlarda uygulanmamaktadır. Mat ve parlak olmak üzere selefonun iki çeşidi vardır. Mat selefon,sıklıkla tercih edilen selefon çeşididir. Mat bitişlidir, şık bir görünüm sağlamaktadır. Resmi ve sade tasarımlar hedefleyen firmalar tarafından daha çok tercih edilmektedir. Parlak Selefon ise ürüne parlak bir görüntü verir ve dikkat çekicidir. Koruyucu ve parlatıcı özellik taşımaktadır. Kartvizitler, broşürler vb. baskı ürünlerinde sıklıkla tercih edilmektedir. Genel olarak her iki selefon çeşidi isteğe göre tercih edilen tüm baskı ürünlerinde kullanılmaktadır.

Matbaacılıkta selefon, kağıdın hassas olması nedeniyle dış etkenlere karşı deforme olmaması için kullanılır. Selefon sıvama yöntemi ile uygulanmaktadır. Sıvama yöntemi ile uygulanan bu kaplama malzemesi kaliteli bir görünüm sağlarken, isteğe göre mat veya parlak bir görünüm sağlanacak olan bu baskı kaplama malzemesiyle materyaller güneş ve nemden daha az etkilenir. Genellikle matbaacılıkta baskı sonrası uygulanan çalışmalarda kullanılan selefon kaplamalar oldukça sık kullanılan ve baskı yapılan ürünün estetik olarak da değerini artıran bir uygulamadır. Matbaa sektöründe selefon; kitap, defter, hesap defteri,defter kapakları, restoran menüleri, davetiyeler, kartvizitler ya da broşürler gibi vb. ürünlerde kullanılmaktadır. Matbaacılıkta selefon kullanımında dikkat edilmesi gereken birkaç nokta vardır ve bunlardan bir tanesi; gramajı 135 gramın altındaki ince kâğıtlara bu yöntemin uygulanmamasıdır çünkü uygulama esnasında oluşan yüksek ısı sebebiyle ince kâğıt malzeme kırılabilir ya da yırtılabilir. Diğer bilinmesi gereken ise selefon uygulaması ile baskı renginde bir miktar değişik olabilir. Bunun nedeni ise kâğıt üzerine uygulanan film tabakasının ışığı kâğıttan daha farklı bir şekilde yansıtmasıdır.

Birinci Hamur Kâğıt: İçeriğinde kullanılan selüloz miktarı çok olup odun miktarı az olan beyaz renkli kağıtlardır. Kaliteli baskı için uygun bir kağıt türüdür.Birinci hamur kağıt, kitap, antetli kağıt, broşür vb. matbaa ürünlerinin baskısında kullanılmaktadır. İkinci Hamur Kâğıt: İçeriğinde kullanılan selüloz ve odun miktarı neredeyse eşit olan kağıt türüdür ve rengi tam beyaz değildir. Baskı için uygundur ancak kaliteli baskı elde etmek pek mümkün değildir. Kitap vb. matbaa baskıları için kullanılması tercih edilmektedir. Üçüncü Hamur Kâğıt: İçeriğinde kullanılan odun miktarı selüloz miktarından fazla olan kağıt türüdür. Rengi sarıya yakın olan 3. hamur kağıt, saman kağıdı olarak da bilinmektedir. Fiyatı düşük olmasına rağmen kaliteli baskı için uygun değildir. Bu nedenle baskıda pek tercih edilmemektedir. Kuşe Kâğıt: Bileşiminde %5 odun bulunan kaliteli kağıt çeşididir. Fotoğraf kâğıdı olarak da bilinen kuşe kâğıtlar, özel üretilen ve parlak, yarı parlak ve mat türleri olan kâğıtlardır. Kuşe kağıtların yüzeyi düzgün, pürüzsüz ve kaygandır. Bu kâğıt türü ile oldukça parlak baskılar elde edilmektedir. Amerikan Bristol: Bir yüzü parlak ve pürüzsüz ,bir yüzü mat ve pürüzlü olan kağıtlardır. Dayanıklılığı yüksektir olan bristol kağıt; dosya, kitap kapağı, broşür kapağı, ambalaj kutusu gibi çok farklı alanlarda kullanılmaktadır. Aydınger: Parlak yüzeyli ve yarı saydamdır. Tamamen beyazlatılmış kimyasal selülozdan üretilmektedir. Daha çok mimarların kullandığı kağıt çeşididir. Şeffaf buzlu cam görüntüsünde olan aydınger kağıdı, davetiye gibi tasarımla öne çıkmak istenen çalışmalarda da tercih edilmektedir. Tuale: Yüzeyi kendinden desenli kağıtlardır. Bir diğer adı fantezi kağıttır. Özellikle kartvizit ve kataloglarda sıklıkla kullanılır. Otokopi Kağıdı: Kendinden karbonlu kağıttır. Üst nüshasına yazınca alt nüshalarına aynı yazıyı geçiren, kağıt türüdür. Otokopi kağıdı fatura, makbuz, irsaliye, sipariş fişi gibi çok nüshalı işlerde tercih edilmektedir. Kraft: Geri dönüştürülmüş kağıtlardan elde edilmektedir. Kraft kağıt; kalın, pürüzlü ve selüloz renklidir. Normal kâğıt türlerine göre daha kalın ve güçlü olan Kraft kâğıdının, kahverengi ve beyaz olmak üzere iki rengi bulunmaktadır. Genellikle davetiye, kartvizit ve ambalajda tercih edilir. Emici özelliği olmasından dolayı oto paspas kâğıdı olarak da kullanılır. Krome Karton: Bir yüzeyi düzgünleştirilmiş ve beyazlatılmış, diğer yüzeyi mattır. Düzgünleştirilmiş olan yüzeyi renkli baskılarda kullanılır. Bu kağıt türü genellikle ambalaj sektöründe, ilaç kutusu üretiminde kullanılır. Pelur: Çok hafif , ince ve transparan (ışık geçirgen) bir kâğıttır. Genellikle ambalaj sektöründe kırılacak objeleri korumak için kullanılmaktadır. Ambalaj kağıdı : Düşük kaliteli hamurdan yapılan, kalın ve ağır maddelerin sarıldığı kağıt çeşididir.

DPI , inç başına düşen nokta (dots per inch) anlamına gelmektedir. Görüntüden çıkış alındığında görüntüyü oluşturmak için kullanılan noktanın çözünürlük birimi DPI ile ifade edilmektedir. Diğer bir ifade ile DPI, basılan materyalin her bir ‘inc’inde bulunan nokta sayısıdır ve bu nokta sayısı ne kadar çok olursa fotoğraf veya herhangi basılı görüntünün kalitesi de o kadar iyi olur. Nokta sayısının fazla olması DPI’nın yüksek olmasını ifade etmektedir ve DPI değerinin yüksek olması demek basılan görünün daha net olması demektir. DPI, baskı ve matbaa sürecinde önemli bir terimdir. Genel olarak, baskı dokümanlarını bastırırken 300 DPI yapılan baskılarda standart olarak kabul edilir. Kartvizit gibi vb. baskı ürünlerinde 300 ile 400 dpi arasında bir çözünürlük kullanılabilir. 1200 gibi çok yüksek bir DPI ise genellikle sadece profesyonel fotoğrafçılık veya büyük reklam görselleri için kullanılmaktadır.

DPI, görüntüdeki inç başına düşen noktaları ifade etmektedir ve kaliteli baskı için bu noktaların sayısı oldukça önemlidir. DPI değerinin düşük olması kalitesiz bir görüntüye neden olurken DPI değerinin yüksek olması kaliteli bir görüntü elde etmeyi sağlamaktadır. Renkli tasarım işlerinde, fotoğrafın ilk çekim kalitesi veya kullanılacak fotoğraf kalitesi basım kalitesini çok etkilemektedir. Baskısı yapılacak fotoğrafın çözünürlüğü en az 300 dpi olmalıdır. Yapılacak baskıya göre DPI değeri belirlenebilir. Kartvizit baskısındaki DPI değeri ile afiş\poster baskısının DPI değeri değişmektedir. Basılacak fotoğrafta çözünürlük ne derece düşük ise baskıda o derece kötü olacaktır. Bu nedenle DPI ayarını baskıya göre yapmak gerekmektedir.

Diğer adı taşma payı olan kesim payı basılacak ürünün baskıdan sonra kesim yapılırken tasarımın zarar görmemesi için ürüne göre verilen veya bırakılan paydır. Kesim payı veya diğer adıyla taşma payı tasarımda baskı sonrası istenmeyen sonuçlar olmasını önlemektedir. Matbaa ürünü basıldıktan sonra kesim yapılmaktadır ve kesim esnasında tasarımın zarar görmemesi gerekmektedir. Tasarımın doğru ölçü ile yerleştirilmesi önemlidir ve ayarlanan ölçüde, kesim payı bulunmalıdır. Doğru ölçü ayarlanırsa baskıdan sonraki kesim işleminde tasarım zarar görmeyecektir ve baskısı alınan üründe tasarımın kenarlarının fazla kesilmiş olması yada beyaz kenarlar kalması durumu yaşanmayacaktır. Günümüz teknolojisinde tasarımda 3mm’lik kesim payı bırakılması yeterlidir. 3mm’lik kesim payını tasarım ölçülerine ek olarak eklemek yeterli olacaktır. Örneğin; ürün boyutu 133 x 194 mm ise kesme payı ile beraber tasarımın boyutu 139 x 200 mm olarak ayarlanmalıdır. Kesme payı bırakmak her zaman gerekli bir işlemdir ve kesim payı bırakılmadığında tasarımdaki logo, adres vs. yazılı olan bilgilerin zarar görmesi muhtemeldir.

Lak uygulaması, baskı sonrası uygulanan işlemlerden bir tanesidir. Ofset yada TİPO denilen makinalara ek olarak takılan aparatlar aracılığıyla yapılabilen işlemdir ve bir laminasyon işlemidir. Ofset ile basılan materyallerde, sürtünmeye karşı koruma veya baskının dayanıklılığını artırma amaçlı olarak lak baskıya ihtiyaç duyulmaktadır. Lak uygulanmış kağıt yüzeyi çizilme, nem, güneş ışığı ve kağıt üzerindeki baskının dağılmasına karşı oldukça dayanıklı hale gelir. Ayrıca lak, baskı yüzeyine uygulanarak ürünün parlak ve çekici görünmesini de sağlamaktadır. Diğer kaplama yöntemlerine (selofan, vernik) kıyasla en parlak görüntü lak uygulaması ile elde edilmektedir ve basılan üründe parlaklık isteniyorsa eğer, lak uygulaması sıklıkla başvurulan bir yöntemdir. Lak uygulaması sadece kuşe kağıtlara uygulanabilen bir yöntemdir. 1. Hamur kağıtlarda ve fantazi kağıtlarda lak uygulaması iyi sonuç vermemektedir.. Lak, genellikle tüm kağıda uygulanabilen bir uygulama olarak düşünülmektedir ancak sadece kağıdın tamamına uygulanmaz, kağıdın sadece bir kısmına da uygulanabilir. Farklı lak uygulama çeşitleri ile baskı yapılmış kağıttaki logoya, üzerinde bulunan görsele gibi özel olarak istenilen kısımlara uygulama yapılabilir.

Lak, baskı sonrası uygulanan işlemlerden biridir. Lak uygulaması bir laminasyon çeşididir ve baskısı yapılan ürünün yüzeyinin kaplanmasıdır. Baskı yapılmış kağıda parlaklık ve dayanıklılık sağladığı için sıklıkla tercih edilen bir yöntemdir. Lak uygulaması ile kâğıt yüzeyi; çizilme, nem, güneş ışığı ve kâğıt üzerindeki baskının dağılmasına karşı oldukça dayanıklı hale gelmektedir. Bu nedenle lak uygulaması, baskı sonrası ürünün kullanım ömrünü uzatmaya ve kaliteli bir görünüm vermeye yaramaktadır. Lak uygulamasını birden çok çeşidi vardır ve tasarıma uygun olan şekilde lak yapmak mümkündür. Lak işlemi ile birlikte tasarıma gümüş ve altın yaldız da uygulanabilir. Böylelikle lak uygulaması, ürünlerinize şıklık katar ve farklı bir tasarım elde etmenize olanak sağlar.

Kısmi Lak: Lak uygulamasının tüm kağıda değilde sadece istenilen kısımlarına uygulanması işlemidir. Kısmi lak, vurgulanmak istenen resim, logo, ve marka gibi grafiklere parlaklık katarak belli bir bölgeyi daha belirgin ve göz alıcı hale getirmektedir. Kısmi lak işlemi, belirlenen tasarım alanına tek sefer parlak selefon uygulanması ile elde edilir. Kısmi Lak, baskısı yapılan ürünün tümüne değil sadece istenilen kısmına uygulanır ve uygulanan kısma parlaklık verir. Bu uygulama genellikle ürün üzerindeki logoya, iletişim bilgilerine ya da sloganlarına dikkati çekmek amacıyla yapılmaktadır. Ekonomik bir tercih olan kısmi lak, genellikle standart uygulama olarak düşünülür. Kısmı lak 70 gr ile 400 mikron kalınlığında tüm kağıt vb. malzemelere rahatlıkla uygulanmaktadır. Kısmi lak’ın kullanıldığı ürünler; Katalog, Broşür, Kartvizit, Kitap Kapağı, Ambalaj, Tekstil Etiketleri, Karton Poşet, Sticker gibi matbaa ürünleridir. Kabartma Lak: Belirlenen tasarım alanına parlak selefonun iki defa uygulanması ile elde edilmektedir ve bu nedenle Kısmi Laktan daha belirgin bir yapıdadır. Kabartma lak, vurgulanmak istenen logo, obje ve marka gibi grafiklere parlaklık ve emboss (gofre) efekti vermektedir ve ürünün daha şık,belirgin ve göz alıcı olmasını sağlamaktadır. Özellikle tercih edilen kullanım alanı davetiyelerdir ve özel günleri duyuran davetiyeler kabartma lak uygulaması ile daha şık hale gelmektedir. Kabartma lakın kullanıldığı matbaa ürünleri başlıca; Katalog, Broşür, Kartvizit, Kitap Kapağı, Ambalaj, Tekstil Etiketleri, Karton Poşet, Sticker vb. ürünlerdir. Kabartma lak, prese girecek işlerde ezilme olması ihtimaline karşın kullanılmamaktadır. Kumlu Lak: Basılacak ürünün belirli kısımlarına uygulanır. Koruyucu ve peyzaj olarak uygulanmaktadır. Sahil dokulu özel görsellerde sahildeki kumlu dokunun etkisini hissettiren özel bir estetik uygulamadır. Kumlu lakın uygulanabileceği görsellere Deniz kenarındaki kumlar, grenli bir masa tablası, dokulu bir ağaç yüzeyi ve killi bir çiçek saksısı örnek olarak gösterilebilir. Basılı ürün üzerine uygulanan lak; basılan ürünün renginde az da olsa farklılık oluşturabilir. Mat selefon üzerinde “kumlama efekti” daha başarılı bir sonuç vermektedir.

Masa kartları günümüzde birçok farklı amaç için kullanılabilen matbaa ürünleridir. Rezervasyon kartı olarakta bilinir. Restoranlarda, rezerve edilen masaları belirlemek için kullanılmaktadır. Masa kartlarına konuk adı veya masa numaraları yazılarak rezerve olan masaya konulur. Masa kartı genellikle düğün, nişan, sünnet, yemek gibi organizasyonlarda kişilerin veya kurumların masa rezervasyon bilgisini veya kişi ismini belirtmek için kullanılır. Masa\Rezervasyon kağıtları günümüzde sadece düğünler veya restoranlar için değil, tema temelli partiler, yıldönümleri, doğum günleri gibi organizasyonlarda da kullanılmaktadır. Masa kartları tek taraflı olabileceği gibi çift taraflı olarak da bastırılabilir. Masa kartı 350 gram mat kuşe kâğıda basılarak pilyaj (katlama) yapılarak üretilmektedir. Katlamalı olarak üretilmesi masalardaki görünürlüğünü artırmaktadır. Masa kartları, özel davetlerin, partilerin temasına uyacak şekilde dekore edilebilir. Tasarım aşamasında kart üzerinde temaya uygun düzenlemeler yapmak mümkündür.

Foreks, üzerine poster ve fotoğraf baskısı yapabilen pvc esaslı bir malzemedir. Foreks malzemenin kalınlığı genel olarak 3 ile 5 mm arasındadır. Foreks, hafif ve sert görünümde bir malzemedir. Yapısının sert olması sebebi ile üzerine basılmakta olan poster ya da fotoğraflar için ekstra bir çerçeve yapılmasına gerek kalmamaktadır. Foreks malzemenin taşınması ve montajı oldukça kolaydır. Bu nedenle fuar alanlarında vitrinlerde tercih edilen bir afiş/poster malzemesidir. Foreks baskı ürünün arkasında çift taraflı bant yapıştırılıp kullanılabilir ve bu bant sayesinde istenilen her yere asılabilir. Ayrıca İsteğe bağlı olarak ayrıca ayaklı veya ayaksız olarak da kullanılabilir. Tek bir seferde 156 x 305 cm, 205 x 305 cm foreks baskı yapılması mümkündür. Foreks baskıları yüksek çözünürlükte ve oldukça kaliteli olmaktadır. Bu nedenlerden ötürü foreks baskı sıklıkla tercih edilmektedir.

• Foreks baskı çeşitli ebatlarda üretilebilen bir matbaa ürünüdür ve baskısı yapılacak ürünün boyutunu seçerken kullanılacağı alan ve içerisinde yer verilecek bilgiler göz önünde bulundurularak ebat seçimi yapılmalıdır. Fuarlarda kullanılacak foreks baskıların görünür olabilmesi için orta ya da daha büyük boyutlarda olması gerekir. Mağazarla kullanılacak foreks baskıların fuarlara nazaran daha küçük olması beklenir. • Ürün üzerinde bulunması istenilen bilgiler özenle seçilmelidir ve tasarımda yer alacak slogan, bilgilendirici yazı vb. yazı fontlarının okunaklı olmasına dikkat edilmelidir. • Foreks baskı tasarımını yaparken İlgi çekici renkler kullanılabilir ve böylelikle insanların ilgisini çekmek kolaylaşır ve tasarımın farkedilebilirliği artar. • Foreks baskı tasarımında doğru ölçülerin kullanıldığından emin olup,kesimpayı gibi olası durumları göz önünde bulundurmak gerekir. Gerekirse hazır şablonlardan yararlanılabilir.

Raket\durak, reklam ve tanıtımların yapıldığı durak şeklindeki reklam panolarıdır. Reklam verenin reklam ve tanıtımlarının yapıldığı ve çoğunlukla kaldırım üzerlerinde kullanılan kısa ayaklı reklam ve tabela üniteler, raketlerdir. Bu raketler otobüs duraklarında da bulunur ve durak reklam panosu olur. Durak\ raketlerin bilboardlara nazaran daha küçük olan bir reklam alanı vardır. Reklam üniteleri içerisindeki reklam afişlerinin okunması zor olmayacak bir boyuttadır ve uzaktanda okunabilecek bir boyuttadır. Bu reklam ünitelerinde ışıklandırmada mevcuttur ve akşam karanlığında da içerisindeki reklam insanlara kolayca ulaşır. Bu sayede raket duraklara yerleştirilecek afiş, fotoğraf, ilan çok daha ilgi çekici bir hal kazanmaktadır. Raket duraklar ile ilanın/afişin yırtılması, yıpranması, kirlenmesi olasılıklarını ortadan kaldırması nedeniyle tercih edilmektedir. Raket duraklar genellikle araç ve yaya trafiğinin yoğun olduğu noktalara, otobüs durakları, yol kenarları, kaldırımlar, meydanlar , yürüyüş yolları gibi alanlara yerleştirilerek içindeki reklam vb. afişlerin daha çok sayıda insana ulaşması sağlanır. Duraklarda otobüs bekleyen insanların, yolda yürüyen insanların birçoğu bu aydınlık ve etkileyici afişe/ilana/reklama bakacak yazı içeriği varsa mutlaka okuyacaktır. Dolayısıyla reklamın ulaşması istenen hedef kitleye ulaşmanın en etkili yollarından bir tanesi de raket duraklardır.

• Raket ve durak baskılar, görsel hafızaya hitap eden tanıtım materyalleridir. Şehrin en görünür yerlerinde bulunduğundan kalıcı bir etkiye sahiptir ve tasarımında oldukça özenli ve dikkatli olmak gerekir. • Raket\durak tasarlarken göz yoran ve mesajın önüne geçen bir görsel tasarımdan uzak durun. Asıl önemli olan verilmek istenen mesajdır ve karmaşık bir tasarım ile mesajın önüne geçilmemelidir. • Raket baskı üzerinde kullanılacak olan yazıların fontları belirli bir uzaklıktan da okunabilecek boyutta olmalıdır. • Kullanılan renkler ve grafikler dikkat çekici ve uyum içinde olmalıdır ve böylelikle sade bir tasarım ile verilmek istenen mesaj daha kolay anlaşılır hale gelir. • Raket baskı siparişi vermeden önce, kiralanan reklam panolarının ölçüleri tam olarak öğrenilmelidir. Baskısı yapılan ürün ile reklam panosu ebatları uyuşmaz ise ürün kullanılamaz, yanlış bir baskı yapılmış olur.

Oto kokusu, araçların içinde oluşan kötü kokuları engellemek için kullanılan parfümlü ve çeşitli baskılardan oluşan bir matbaa ürünüdür. Genellikle ipli olarak üretilirler ve araçlardaki dikiz aynasına asmak için uygundur. Oto kokusu baskısı yapılırken tek yönlü veya çift yönlü olarak baskı yapılması mümkündür. Baskı aşamasında 4 renk kullanılıp gerekirse özel renklerde baskıya eklenebilir. Oto kokularında kullanılan kağıt ağırlığı en az 200 gram olup isteğe göre kağıdın gramajı değiştirilebilir. Oto kokularında kullanılan koku esanslarının yoğunluk dereceleri koku türüne göre değişkenlik gösterir. Kokusu yoğun olan ve kokusu hafif olan esanslar vardır. Kavun, limon, okyanus kokusu yoğun olan; Spring, dağ çileği, elma, vanilya ise kokusu hafif olan esansardır ve tercihe göre istenilen koku kullanılmaktadır. Ancak vanilya esansı baskıda kararmaya neden olabilmektedir. Oto kokuları oldukça güçlü bir tanıtım, reklam araçlarıdır. Firmalar, oto kokuları üzerine logo, adres, telefon ve marka sloganı gibi bilgileri ekleyerek marka bilinirliklerini artırırlar ve daha fazla müşteri kitlesine sahip olurlar. Özellikle oto sanayi alanında hizmet veren servisler, benzin istasyonları, oto yıkamacı vb. firmalar oto kokularını tanıtım ve reklam aracı olarak sıklıkla kullanmaktadırlar.Bu firmalar müşterilerine promosyon olan oto kokularından vererek onlara ek bir hizmet sunduğu gibi müşteri memnuniyetini de arttırırlar.

• Oto kokusu genellikle araçların dikiz aynalarına asılmaktadır ve sürekli göz önündedirler. Bu nedenle doğru ve göze çarpan bir tasarım hazırlanmalıdır. • Oto kokusu baskı siparişi vermeden önce ilk olarak ürünün ebat ve koku seçenekleri belirlenmelidir. • Oto kokusunun görselliğine zarar vermemek açısından oto kokusu üzerinde yer alacak olan yazılarda aşırıya kaçmamak gerekmektedir. Oto kokusu üzerine; marka adı, marka logosu, telefon ve adres yazmak yeterli olacaktır. Marka sloganı varsa eğer oda eklenebilir. • Oto kokusu tasarımında yer alan yazıların puntosu doğru ayarlanmalıdır. Yazı boyutu şık bir tasarım için önemli bir detaydır.Kullanılan yazı boyutu ne çok büyük olmalıdır nede fark edilmeyecek kadar küçük olmalıdır. • Son olarak, oto kokusu baskısında diğer kağıtlara göre baskıda renkler daha soluk gözükmektedir ve bunun nedeni oto kokusu baskısında kullanılan kartonların kokulu ve boya emilim miktarı yüksek kartonlar olmasıdır.

Ayaklı poster pano, alüminyum olan tekli ya da ikili ayaklardan oluşur ve faklı ebatlardan üretilen üzerindeki panolara ile ilgili görsellerin, afişlerin yerleştirildiği bir üründür. Foreks üzerine folyo sıvama baskı yöntemi ile elde edilen tabelaların ayak monte edilmiş haline ayaklı reklam panosu denilmektedir. Ayaklı reklam pano baskısı 3mm veya 5mm foreks üzerine folyo olarak kalın bir baskı yapılarak elde edilen kaliteli bir matbaa ürünüdür. Folyo ile kalın bir baskı yapılarak dayanıklı ve daha uzun ömürlü bir reklam panosu elde edilmektedir. Ürün ebatları genellikle 50x70, 70x100 ve 100x100 olarak tercih edilmektedir ancak istenilen farklı ölçülerde de ayaklı reklam pano çalışması yapılabilmektedir. Şövalye olarak tabir edilen ayaklı reklam panoları da mevcuttur ve tercihe göre kullanılmaktadır. Ayaklı reklam panoları, pazarlama ve tanıtım amaçlı kullanılabilen bir matbaa ürünüdür ve etkili ve dikkat çekici tanıtım araçlarından biridir. Genelde iç mekan için tasarlanmış ürünler olup iç ve dış mekanlarda her türlü reklam için kullanıma uygundur. Ayaklı reklam panoları kullanıldıkları alanlarda hem marka görünürlüğünü arttırır hemde dikkati toplar ve böylelikle ayaklı reklam panoları kar marjını olumlu yönde etkiler. Ayaklı reklam panoların farklı kullanım alanları vardır. Birçok çeşidi bulunan ayaklı poster pano ürünleri çoğunlukla reklam amaçlı kullanılmaktadır. Herhangi bir şeyin reklamı ya da tanıtımı yapılabilir, örneğin; film tanıtımı, teknoloji tanıtımı, ürün tanıtımı yada proje tanıtımı gibi. Ayaklı reklam panoları; sinema salonları, tiyatro, fuar, kongre ve kültür merkezi, ve alışveriş merkezlerinde tercih edilmektedir. Bunun yanı sıra ayaklı reklam panoları kafe ve restoranlarda da fiyat listesi (menü) ve yiyeceklerin görsel olarak tanıtımında da kullanılmaktadır. Özel imza günlerinde de ayaklı reklam panolarının kullanımı tercih edilmektedir.

• Ayaklı Reklam Panosu tasarlamadan önce kullanılacağı yerlere uygun olan ebata karar verip ona uygun bir tasarım yapılması gerekir. Örneğin, A4 boyutunda bir pano için daha az içerik ile sade bir tasarım hazırlanması daha uygun olur. • Tasarımda iletişim bilgilerine yer verilebilir böylelikle hedef kitlenin ilgili kişilere ulaşması daha kolay ve hızlı olacaktır. • Kullanılan yazı boyutu ve renkleri tasarımda ön plana çıkmaktadır. Verilmek istenen mesajın doğru ve etkili bir şekilde hedef kitleye ulaşabilmesi için okunaklı olması gerekir.Renk seçiminde markanın renklerine uygun seçimler yapılırsa bilinirlik ve kalıcılık artacaktır. • Ayaklı reklam panoları tasarımında görünüm önemlidir ve mat veya parlak bir görünüm, tasarımı çok farklı hale getirebilir. Hazırlanan tasarıma uygun olan görünümü seçip kaliteli baskı elde edilebilir. • Ayaklı reklam pano tasarımlarında bir fikir edinmek için hazır şablonlardan yaralanılabilir veya hazır şablon da kullanılabilir.

Branda, su ve ışık geçirmez bir kumaştan üretilmiş bir malzemedir. Branda, kullanıldığı alanı örtmeye ve dış etkenlerden korumaya yarayan önemli bir malzemedir ve koruyucu olarak bahçe, havuz ve kafeterya gibi mekanlarda sıklıkla kullanılmaktadır. Kapalı alanların güvenliğini sağlayan brandalar sert hava koşullarına karşı koruma sağladığı gibi, güneş ışığına karşı da koruma sağlamaktadır. Branda üretiminde bir çok renk ve ebat seçeneği mevcuttur ve farklı iklim koşullarına göre koruyucu bir yapıya sahip olması ile uzun ömürlü bir kullanım imkanı bulunmaktadır. Mevsimine göre koruma sağlayan çadır ve branda ürünleri Sadece bahçeler, kumsallar gibi yağmur ve güneşten korunma gerektiren mekanlarda değil tekne ve araçlarda, tenis kortu kapatma işleminde, halı sahalarda, büyük tesislerde ve daha sayılabilecek çadır çözümünün sunulduğu çok sayıda alanda kullanılmaya elverişli bir üründür. Gelişen teknolojiyle birlikte brandanın kullanım alanı da genişlemiştir ve reklamcılık sektöründe de kullanılmaya başlanmıştır. Reklamcılık sektöründe ilk olarak afiş olarak üzerine yazılar yazılarak kullanılmıştır ve daha sonra dijital baskı makinaları ile yapılan baskı tekniği sayesinde kullanımı en kolay reklam malzemesi halini aldı.

Branda baskı, dijital baskı makinaları ile branda üzerine baskı yapılması işlemidir. Branda üzerine yapılan baskı, brandanın üzerine derinlemesine işlemektedir ve böylelikle yağmur, kar, güneş, rüzgâr kısacası hava koşullarından etkilenip zarar görmez. Yapıları esnek ve sağlam olan branda baskılar kullanıma uygun olması nedeniyle sıklıkla tercih edilmektedir. Dayanıklılığı oldukça yüksek olan branda malzemeye baskılar daha çok dış mekanlarda kullanılmaktadır. Cephe kaplama, seçim afişleri, özel günlerde pankartlar, renkli yön göstergeleri, bayrak, çadır, tente, kamyon giydirme gibi durumlarda kullanılmaktadır. Aynı zamanda görselliği ve fiyatları bakımından oldukça uygun olan branda baskılar açık hava reklamcılığında oldukça popüler bir üründür. Dijital baskı sektöründe branda vazgeçilmez bir üründür ve marka ve ürün tanıtımlarını gerçekleştirmenin en kolay yolu olan branda baskı reklam sektöründe sıkça kullanılmaktadır. Branda baskı diğer reklam ürünlerine göre daha avantajlıdır. Çünkü diğer tanıtım araçlarına göre daha büyük ebatlarda baskı yapılabilmektedir, daha dayanıklı ve hava koşullarından etkilenmeyen bir yapıya sahiptir , uzun ömürlü ve uygun fiyatlıdır. Branda baskı kullanılarak tanıtımı yapılmak istenen kampanya veya ürün dış cephelere asılabilir ve böylelikle reklamın daha çok kişiye ulaşması mümkün hale gelir. Dayanıklı olan branda baskı ile reklam uzun ömürlü olur ve uzun vadede müşteri çekmeye devam eder.

Kağıt oto paspas, araç yıkama, temizleme sonrası araba iç zeminine yerleştirilen matbaa ürünleridir. Oto paspasları arabanın zeminini su, kum ve toz gibi dış etkenlere karşı korur ve dört mevsime uygun olarak kullanılmaktadır. Genellikle kraft kağıt üzerine siyah baskı ile dikkat çekici bir tasarımla baskı yapılır. Kağıt oto paspaslar, otomobil temizlik ve yıkama alanında hizmet veren firmaların müşteri memnuniyeti için tercih ettikleri ürünlerin başında gelmektedir. Üzerinde firma logosu, iletişim numarası bulunan kağıt oto paspas baskıları reklam için ideal bir üründür. Bir promosyon ürünü olarak reklam etkisi yüksek olan kağıt oto paspaslar özellikle otomobil sektöründe ve arabası olan herkesi hedefleyen firmalar için oldukça etkili bir reklam aracıdır. Temizlik sonrası oto paspasların hediye ürün olarak araçların içerisine serilmesi müşteri memnuniyetini artırmakla beraber firmanın daha çok kişiye ulaşması sağlanır. Kağıt oto paspaslar standart olarak 33x48 cm ebatlarında üretilir ve ek olarak daha büyük ebat istenirse 48x68 cm ebadı da üretilmektedir. Kuşe kağıt paspas, kalın kraft paspas, deri kağıt, tela bezi ve karton kağıt gibi birden çok farklı malzeme seçeneği bulunmaktadır. Tercih edilen malzemeye göre farklı fiyatlarda üretimi olan oto paspaslar her ihtiyaca ve her bütçeye cevap verebilmektedir. Genellikle oto yıkama firmalarının tercih ettiği kağıt oto paspaslar; yıkama ve bakım alanında faaliyet gösteren işletmelerde, galerilerde hem hizmet kalitelerini artırmak amacıyla hemde reklam amaçlı kullanılmaktadır. Kağıt oto paspaslar aracılığıyla ekonomik bir firma tanıtımı yapılmış olur.

• Tasarıma firma logosu, adı ile birlikte adres ve iletişim bilgilerine de yer verilmelidir. Böylelikle iletişim kurmak isteyen potansiyel müşteriler kolaylıkla ulaşabilir. • Kağıt oto paspas siparişi oluşturmadan önce kullanılacak malzemenin türünü belirlemek gerekir. Bütçeye ve müşteri profiline uygun bir malzeme ile oto paspas baskısı yapmak hem ekonomik hemde etkili bir reklam ürünün elde etmeyi sağlar. • Oto paspaslar araç içi zeminde bulunduğu için fark edilebilirlik açısından dikkat çekici olması gerekir ve tasarımda estetik ve nitelikli olmaya özen gösterilmelidir. İstenirse hazır şablonlardan yararlanılabilir. • Kağıt oto paspas bastırmadan önce, oto paspaslarının boyutu belirlenmelidir. Oto paspas tasarımını oluştururken baskıda hata oluşmaması için kenarlardan 5 mm içerde çalışarak kesme payını bırakmak gerekmektedir. • Kağıt oto paspas ürünlerinde kullanılan kraft kağıt kahverengi olduğu için tasarımda kullanılan renkler olduğundan biraz daha farklı görünmektedir. Bunu bilerek renk seçimi yapılmalıdır.

İmsakiye; Ramazan ayında, iftar ve imsak vakitlerinin yazılı olduğu bir matbaa ürünüdür. Her ilin Ramazan ayındaki imsak ve iftar vakitlerini göstermektedir ve ramazan ayı boyunca etkili bir reklam, promosyon ürünüdür. Tek renkli veya çok renkli olarak baskı yapılabilir. Tek renk baskılarda genellikle siyah yada mavi tercih edilmektedir. İmsakiyeler, standart olarak 24 x 34 cm ebatında üretilmektedir. 115 Gr. Kuşe kağıt - 210 Gr. Amerikan bristol karton imsakiye baskısında sıklıkla kullanılan kağıt türleridir. Hazır imsakiye baskısı yapıldığı gibi özel imsakiye baskıları da yapılmaktadır. Özel imsakiye baskılarında istenilen kağıt türüne göre; -Laminasyon (parlak veya mat selefon kaplama) -Lokal Lak (istenen bölgeye parlaklık verme) -Gofre (kabartma) -Varak baskı (altın-gümüş-bakır yaldız baskı) -Özel kesim gibi ekstra işlemler yapılabilir.

Tipo baskı sistemi, en eski ve en yüksek (kabarık) baskı tekniğidir. Tipo baskı, metal harflerin tek tek sayfayı oluşturacak şekilde ters olarak hazırlanması prensibine dayanır. Tipo baskıda baskı uygulanacak yüzey içe ya da dışa doğru sıkıştırılarak kağıdın yüzeyinde bir doku oluşturulur. Yükseltilmiş yazılar mürekkeplenerek direkt olarak kağıda geçirilir. Tipo baskıda kağıt, görüntüyü direkt baskı kalıbından almaktadır. Tipo baskının bir diğer adı, yüksek baskıdır. Hazırlık süreci uzun ve zahmetlidir. Bu nedenle de günümüzde işlevini yitirmiş durumdadır. Tipo baskı makineleri kullanımı günümüzde önemli oranda azalmıştır. Günümüzde daha çok kesim, gofre, numaratör baskı, pilyaj-perforaj gibi başka alanlarda kullanılmaktadır. Nadiren de, kartvizit, fatura ve özel koleksiyon yayınların basımında kullanılmaktadır.

Ofset baskı, matbaacılık sektöründe kullanılan en yaygın baskı tekniğidir. Ofset, baskı tekniği, yağ bazlı baskı mürekkebi ile suyun birbirine karışmaması prensibine dayanmaktadır. Tabaka ofset baskı makinelerinin her bir ünitesinde kalıp silindiri, blanket, basınç silindiri, mürekkep ve su tatbik sistemleri bulunur. Yüzeyde yükseklik farkı meydana getirmeden baskı yapılacak ve yapılmayacak alanların arasındaki fark kimyasal yolla elde edilmektedir. Ofset baskı literatüre ingilizceden geçmiştir ve “OFF-SET” kelimesi olan kavram, mürekkebin belli bir sıra gözeterek, dolaylı yoldan kauçuk aracılığı ile kağıda geçmesi durumunu nitelemektedir. Ofset baskı ile belirli bir gramaja kadar olan her çeşit kağıda başarılı bir şekilde baskı yapılması mümkündür. Ofset baskı, bir asrı aşkın bir süredir kullanılan ve günümüzde de en çok tercih edilen baskı tekniğidir. Ofset baskı, binlerce materyale hızlı baskı yapma imkânı sağlamaktadır ve bu nedenle tercih sebebidir. Ofset Baskının Avantajları Nelerdir? • Ofset baskı ile çok miktarda baskı hem kısa sürede hemde düşük bir maliyetle yapılabilmektedir. Bu nedenlerle bütün dünyada en çok tercih edilen baskı tekniğidir. • Ofset baskı makinelerinde basılacak her renk için farklı bir birim bulunmaktadır. Böylelikle tek seferde çok farklı renkler basılabilmektedir. • Maliyet – fayda oranı yüksek bir baskı tekniğidir. Yüksek kalitede renk seçenekleri sunmaktadır ve ayrıca hızlı baskı olanağı sağlar. • Matbaa ve baskı tesislerinde kullanılan geniş hacimli en uygun baskı tekniğidir. Neredeyse her sektörün baskı ihtiyacını karşılayabilecek esnekliktedir. • Ofset baskı diğer matbaa uygulamaları olan kabartma ve damgalama gibi farklı baskı uygulamalarına olanak sağlamaktadır. Ofset baskı birçok farklı teknikte baskıya cevap vermektedir.

Billboardlar açık hava alanlarında kullanılan reklam tabelalarıdır. İlk olarak 1990 yıllarında kullanılan bu reklam tabelaları özellikle trafikte, yollarda kişilerin görebilecekleri yerlere konumlandırılmaktadır. Billboard afişler bu reklam tabelalarında sergilenir. Billboardlar genellikle afiş baskı tekniği ile hazırlanır ve ofset baskı tekniği ile basılırlar. Klasik bir billboard 350 x 200 cm boyutlarında üretilmektedir. Genellikle 4, 6 ya da 10 parça şeklinde hazırlanıp birleştirilirler. Büyük boy hazırlanan afişler, billboard tabelalarında hedef kitlenin dikkatini çekecek şekildedirler. Billboard afişlerinin kötü hava koşullarından yıpranmasını engellemek amacıyla genellikle yapımlarında kostik veya su bazlı yapıştırma tekniği uygulanır. Dış koşullardan uzun bir süre etkilenmeyen billboardlar ile reklam ve tanıtım faaliyetleri uzun süre boyunca gerçekleştiği gibi ulaşılmak istenen hedef kitlenin de hafızalarında yer eder. Açık hava reklam uygulamalarından olan billboardlar sıklıkla kullanılan reklam araçlarından biridir. Büyük ebatlarda üretiliyor olması dikkat çekici ve etkili bir reklam aracı olmasını sağlamaktadır. Büyük ölçüleri nedeniyle hareket halinde olan kişiler tarafından da fark edilme ve istenen mesajı alıcılara ulaştırma potansiyeline sahiptirler. Billboard baskı ile markanın adı veya duyurulmak istenen kampanyası, mesajı aynı anda birçok kişiye iletilmektedir. Doğru bir tasarım ve görsellerle hazırlanan billboard afişler ile elde edilmek istenen reklam sonuçları maksimum seviyeye çekilebilir.

• Billboard baskıda, ölçü ilk olarak dikkat edilmesi gerekendir. Billboard baskının tam olarak panolara oturması için kiralanan açık hava reklam alanının ölçüleri doğru ve net bir şekilde matbaaya verilmelidir. • Billboard baskı afişlerde içerik hiyerarşisine dikkat etmek gerekmektedir. Doğru içerik hiyerarşisi ile kurgulanmış olması reklam etkisini artıracaktır. İlk olarak hedef kitleyi etkileyecek olan başlık ve alt başlıkların uyumuna dikkat edilmelidir. Daha sonra fotoğraf ve resim gibi görsel tamamlayıcıların afişte doğru konumlandırılması içerik hiyerarşisinde önemlidir. Bu öğelerin düzenli ve uygun bir sırada olması billboard afişi daha etkin ve kaliteli olmasını sağlar. • Billboardların amacı hedef kitlenin dikkatini çekmektir ve verilmek istenen mesajın karşı tarafa olabildiğince net ve etkili bir şekilde geçirilmesidir. Kısa ve çarpıcı başlıklar bu noktada etkili olacaktır. • Birdiğer dikkat edilmesi gereken nokta billboard afişinde yer alan metin ve renklerin uyumudur. Uyumsuz içerikler dikkati dağıtır ve verilmek istenen mesajı direkt olarak veremez. • Billboard tasarımı sade, uyumlu olması gerektiği gibi farklı bir düşünce ürünü olmalıdırlar. Yaratıcı düşünce biçimi, billboardların benzerlerinden farklı olmasını sağladığı gibi reklamın akıllarda uzun süre kalmasına da hizmet edecektir. • Son olarak billboardlarda kullanılacak görsellerin çözünürlük kalitesi olabildiğince yüksek olmalıdır. Büyük ebatlarda baskı yapıldığından dolayı çözünürlüğü düşük olan görsellerle kaliteli bir baskı elde edilemez.

Roll up stand, makaralı bir mekanizmaya sahip ve rahatça açılıp kapanabilen bir araçtır. Rollup banner kasası alüminyumdan üretilmektedir ve roll up bannerlar kendinden ayaklıdır. Roll up baskısı yapıldıktan sonra basılmış olan malzeme mekanizmaya takılmaktadır. Roll uplara uygun bir şekilde üretilen matbaa baskıları ile taşınabilir ve her yere götürülebilir bir reklam, tanıtım afişi elde edilir. Gövdesinde bulunan mekanizma sayesinde kullanılmayacağı zamanlarda üzerindeki görseli içeriye doğru çeker ve taşınabilir bir hal alır. Roll up standlar görsel reklam malzemeleri için vazgeçilmez bir stand çeşididir. Roll Up Bannerlar kolay kurulum özelliği ve rahat taşınabilir olmasından dolayı dünyada en fazla tercih edilen reklam ve tanıtım ürünüdür. Ayrıca yer kaplamaması her alanda rahatça kullanılmasını sağlamaktadır ve taşıma kolaylığı da sağlamaktadır. Konferans, seminer, tanıtım gibi alanlarda oldukça rahat bir şekilde kullanım sağlayan roll up ve roll up bannerler, rahat bir kullanıma sahip olmasının yanı sıra iyi bir şekilde konuyu yansıttığı ve görsel açısından da desteklenebildiği için sıklıkla tercih edilen bir reklam, tanıtım ürünü olmaktadır. Fuarlarda , konferanslarda, seminerlerde kısacası reklama ihtiyaç duyulan hemen hemen her yerde kullanıma uygundur. Mağaza ve showroom girişlerinde, toplantı odalarında, fuar alanlarında, ürün standlarında, marketlerde, seminerlerde ve alışveriş merkezleri gibi alanlarda kullanılan ve sıklıkla karşılaşılan ürünlerdir. Tanıtım ve reklam için vazgeçilmez bir görsel reklam unsurudur ve pratik kullanıma sahip olması kullanımını artırmaktadır. Roll up baskıda sıklıkla kullanılan baskı malzemesi avrupa brandadır . Genellikle baskı ebatları: 85 cm X 200 cm’dir.

Yaka kartları, kimlik kartı görevi gören ürünlerdir. Yaka kartları, çalışanlara ve işyerlerine büyük kolaylıklar sağlamaktadırlar. Birçok kurum ve kuruluşta yaka kartı kullanılmasının asıl nedeni güvenliktir ve yaka kartları ile güvenlik doğru şekilde sağlanmaktadır. Çalışma alanlarının resmiyet kazanması, insanların daha verimli bir şekilde personel görevlerini üstlenmesi ve tertip düzen açısından yaka kartları önemli ölçüde bir düzen ve kolaylık sağlamaktadır. Yaka kartları, işyerlerinde güvenliği sağlamanın yanında personellerin çalıştıkları departman hakkında fikir verir, giriş-çıkış saatlerini görebilmeyi kolaylaştırır ve ziyaretçi giriş- çıkışlarını takip etmeyi sağlar ve bu gibi durumlar yaka kartlarını daha çok tercih edilir kılar. Üstelik doktorlar, öğretmenler, mağaza görevlileri ve iletişim uzmanları gibi neredeyse tüm mesleklerde yaka kartı kullanım örnekleri gözlemlenebilir. Yaka kartları farklı malzemelerden farklı boyutlarda üretilebilmektedir. Yaka kartlarının temel işlevi, kartın üzerindeki bilgileri yazan çalışan hakkında bilgi sahibi olmayı sağlamaktır. Yaka kartının üzerinde yazan bilgiler ile çalışan kişinin adı, soyadı, işyerindeki pozisyonu anlaşılabilir ve fotoğraflı yaka kartları sayesinde de kart üzerinde yazılı bilgilerin fotoğraftaki kişiye ait olup olmadığıda doğrulanabilir. Yaka kartı kullanım alanı sadece şirketler, işyerleri gibi çalışma sektörü değildir. Yaka kartları konferanslar, seminerler, açılış etkinliklerinde de sıklıkla kullanılmaktadır. Ziyaretçilerin etkinlikle ilgili aidiyet hissetmelerini sağladığı gibi etkinliğe davetli kişilerin birbirleri ile iletişim kurmalarını kolaylaştırdığı içinde yaka kartı kullanımı oldukça yaygındır. Yaka kartları tek yönlü veya çift yönlü olarak basılabilir. Genellikle 8.6x5.4 cm boyutunda yaka kartı baskısı yapılır. İstenilen ölçülerde de baskı yapılması mümkündür.

Yaka kartı askı ipleri, şirketlerin, çeşitli kurum ve kuruluşların kullandığı personel veya üyelik kartlarını boyunlarına ve yakalarına asması için kullandığı pratik, kaliteli ve profesyonel matbaa ürünleridir. Kart askı ipleri, boyun askı ipleri olarakta bilinir. Yaka kartı ipleri metal veya plastik kart baskılarında kullanılabilir. Yaka kartı askı ipi etkinliklerin ve kurumsal firmaların vazgeçilmez ürünlerdendir. Yaka kartı kullanımı prestij sağladığı gibi aynı zamanda reklam aracı olarakta kullanılabilmektedir. Kurumsal firmalar personel kartlarını verirken firma logosunun basılı olduğu bir yaka ipi ile birlikte verdikleri taktirde marka imajını ve kurumsal imajı güçlendirirler. Reklam aracı olarak yaka kartları ipi etkinliklerde en çok göze çarpan ve akla kazınan ürünlerdir bu nedenle etkinliklerde sponsor firmanın veya düzenleyen firmanın logosu basılarak oldukça sık kullanılmaktadır. Yaka kartı ipi, 1.3, 1.5, 2, 2.5 cm ebatlarında üretilebilmektedir. yaka kart ipi okullarda öğrenciler, seminerlerde fuarlarda ve konserlerde yetkili kişiler tarafından sıklıkla kullanılmaktadır. Kurumsal şirketlerde personeller tarafından kullanılmaktadır.

Reçeteler, doktorun hastasına gerekli gördüğü ilâcı ve kullanış şeklini üzerine yazdığı kâğıtlardır. Reçete, hastaların ilaçlarını eczaneden alabilmeleri için doktorlar tarafından yazılır. Özel hastane, poliklinik ve muayenehane gibi özel sağlık kuruluşlarında kurumun logosunun ve iletişim bilgilerinin basılı olduğu reçeteler kullanılmaktadır. Özel olarak baskı yapılan reçeteler hem doktor ve hastanın işini kolaylaştırır hem de kurumun marka değerine katkı sağlar. Aynı zamanda sağlık kurumunun logosunun ve isminin bulunduğu reçeteler kurumlara güven oluşumuna katkı sağlarlar. Reçete baskısında tek renk baskı olduğu gibi 4 renk baskıda yapılması mümkündür. A5 boyutunda ve 1. Hamur 80 gr. kağıt kullanılarak basılan reçete ürününde yaprak sayısı genellikle 25 ya da 50 yaprak olarak tercih edilmektedir Reçete baskısında tasarımda kurum logosuna ve iletişim bilgilerine yer verildiğinden ve doğru, eksiksiz yazılmış olduğundan emin olmak gerekmektedir.

Hasta bilgi formu özel hastane, poliklinik ve muayenehanelerde hastaların bilgilerinin alınıp yazılarak kaydedildiği ve dosyalanalarak saklanabilen baskı ürünleridir. Hasta bilgi formlarında hastanın tüm sağlık geçmişi yer almaktadır ve bunun yanı sıra kişisel bilgilere de yer verilmektedir. Hastayı tanımaya ve geçirmiş olduğu rahatsızlıklara göre daha iyi bir hizmet almasını sağlayan hasta bilgi formları, birçok sağlık kuruluşunda kullanılan en önemli baskı ürünlerindendir. Hasta bilgi formu, bir sağlık kuruluşunun olmazsa olmaz baskı ürünlerinden biridir. Özellikle kurumsal kimlik oluşturarak bir marka değeri yaratmayı amaçlayan sağlık kurumları hata bilgi formunu sıklıkla kullanmaktadır. Hasta bilgi formu gibi baskı ürünleri prestij ve marka değeri sağladığı gibi insanların kuruma karşı bir güven oluşturmalarına katkı sağlamaktadır. Bu nedenlerle kurum logosunun da yer aldığı bir hasta bilgi formu baskısı yaptırmak kazanç sağlar. Hasta bilgi formu A4 boyutunda olup tek yüze baskı ile basılmaktadırlar. Kullanılan kağıt gramajı 80 gramdır ve kağıt kalitesi 1. hamurdur. Kağıt kenarları düz kesimdir ve 4 renk baskı yapılmaktadır. Hasta bilgi formunda mutlaka tarih kısmı olmalıdır ve kurum logosu kağıdın üst tarafına yerleştirilmelidir.

Kaldırım\park dubaları, enjeksiyon plastik sistemi ile yoğun dolgu olarak üretilen dikkat çekici, uyarıcı tanıtım materyalleridir. Kaldırım ve park dubaları ekonomik yoldan tanıtım materyali olarak kullanılmaktadır. Kaldırım dubası ve park dubası, kaldırım üzerinde veya park yerlerinde işletmeler tarafından dış mekanlarda reklam amacıyla kullanılır ve kolay taşınırlar. Kaldırım dubası genellikle kaldırım üzerlerinde yoldan geçen potansiyel müşterileri mağazaya çekmek ya da marka bilinirliğini artırmak amaçlı kullanılır. Firmalar, işletmeler kendi müşterilerine ait park alanını belirlemek için park dubası kullanırlar. Park dubaları aynı zamanda müşterilere ulaşmanın bir yoludur ve reklam amacıyla kullanılmış olur. Park dubası üzerinde yer alan alana firma logosu eklenerek prestij ve marka bilinirliği artırılabilir. Kaldırım/park dubası kullanan işletmeler marka bilinirliklerini arttırarak satış rakamlarını yükseltmektedirler. Plastik pano üzerine baskılı yapışkanlı folyo uygulaması yapılarak üretilen kaldırım\park dubaları kullanım amacına ve kullanım yerine göre sunulan seçeneklerle 40×65 cm ya da 50×90 cm boyutlarında üretilmektedirler.

Kırlangıç bayrak tanıtım amaçlı kullanılan bir bayrak çeşididir. Kırlangıç flama bayrak olarak da adlandırılır. Günümüzde sıklıkla karşılaşılan bir tanıtım aracı olan kırlangıç bayraklar, başta büyükşehir belediyesi olmak üzere tüm belediyelerin ve resmi kurumların ilgili hizmeti ya da ismi belli etmek için kullandıkları görsel ifade aracıdır. Özel firmalarda reklam ve tanıtım amaçlı kırlangıç bayrak baskı yaptırmayı tercih ederler. Kırlangıç bayraklarda özel olarak üretilen ve sadece şirketlere özgüdür. Kırlangıç bayrakların üzerinde firmaların ismi, logosu ve iletişim numaraları ile sloganları yer almaktadır. Kırlangıç bayraklar firmanın bilinirliğini ve farkındalığını artırdığı gibi amacını yani hangi iş ile uğraşıldığı bilgisini de yansıtır. Kırlangıç bayrak, tüm iç ve dış ortamlarda istenilen her organizasyonda kolaylıkla kullanılabilen bayrak türüdür ve kullanım yerine göre çok farklı ebatlarda baskı yapılması mümkündür. Kırlangıç bayrakların bir ucunda pvc boru ve ip bulunur, böylelikle asımı kolaydır ve asıldığı yerde sağlam bir şekilde durur. Genellikle suya dayanıklı saten kumaş kullanılarak baskı yapılan kırşangıç bayraklar hem iç hem de dış mekanlarda kullanıma uygundur. .Fuar alanlarında, dış alanlarda ve firma içinde kullanılacak olan kırlangıç bayrak çeşitleri firmaların reklamlarını en iyi şekilde yaparken aynı zamanda kurumsal bir kimlik kazandırmada da etkili olmaktadır. Kırlangıç bayrak baskı yapılırken tasarımda titiz olmak gerekir ve profesyonel bir görünüm elde edilmelidir. Bayrak baskısında kullanılacak renkler, firma logo renkleri ile uyumlu olmalı ve bayrak üzerine yerleştirilmek istenen logo, slogan düzenli, sıralı bir şekilde yerleştirilmelidir. Kullanılacak sloganın kısa ve öz olması gerekir böylelikle verilmek istenen mesaj direkt olarak verilir.

Standlar firmanın imajını birebir yansıtan, konumu ve tasarımıyla ziyaretçiye, katılımcı firma hakkında ilk izlenimi veren,organizasyonların en önemli parçasıdır. Stand giydirme, standların talebe göre folyo kaplama, branda germe, dekota ve talep edilen yere uygun olan herhangi bir reklam malzemesi ile kaplanmasıdır. Farklı fuar stand giydirme çeşitleri de mevcuttur. Stand giydirme çalışması firma istek ve taleplerine uygun olacak şekilde farklı alternatif uygulamalar yapılmasına uygundur. Stand giydirmenin en önemli kullanım alanı fuarlardır. Fuar standları giydirme sıklıkla kullanılır. Fuarlarda, fuar süresi boyunca kullanılan standlar fuardaki şirketlerin ofisi konumundadır ve aynı zamanda en iyi reklam aracıdır. İyi bir reklam alanı olan standların en iyi şekilde giydirilmeleri gereklidir. Fuar çerçevesine uygun olarak hazırlanan tasarım ve baskı uygulaması ana tema üzerinde kalarak fuarda firmayı öne çıkarır. Estetik bir tasarım ve kaliteli görsellerle desteklenen fuar standları ilgi ve dikkati üzerine çekmektedir.

One way vision, PVC esaslı bir malzemeden üretilmekte olup, delikli bir yapıya sahiptir. Bir diğer adı delikli folyodur. One way vision baskı, binaların cam yüzeylerine yapılan reklam uygulamalarına denilmektedir. One way visionun kullanım alanı sadece cam yüzeylerdir. Cephe giydirme olarakta bilinen one way vision ile cam olan dış cepheler delikli bir folyo ile kaplanır ve folyonun üzerindeki baskı ile bir reklam aracı haline dönüşür. Reklam aracı olarak kullanılan bu delikli folyonun delikli olması camın iç kısmından bakarken dışarının görülebilmesini ve dışardan bakıldığında ise sadece reklamı gösterip iç mekanın görünmemesini sağlamaktadır. One way vision uygulaması yapılan cam binalarda binaya dışarıdan bakıldığında reklam görseli rahatça ve son derece kaliteli bir biçimde sergilenmekte olup binanın içini görmek ise tamamıyla imkansızdır. Hava karardıktan sonra ise iç mekanda aydınlatma kullanılmasıyla içerisi de görülmeye başlar ve aynı zamanda iç aydınlatma nedeniyle dış mekandaki reklamda görünürlüğünü yitirir. Delikli folyodaki deliklerin çapları malzemeye göre değişmektedir. Baskıdaki görsel kalitesi delik çaplarına göre değişmektedir. Kullanılan folyonun deliklerinin boyutu ne kadar küçük olursa baskının kalitesi artar ve reklam görseli daha net olur. Ayrıca malzeme üzerindeki delikler, güneş ışınlarının geçmesini mümkün kılar ve iç mekânı karanlıkta bırakmaz. One way vision kaplama işlemi dış cepheye uygulanır ve bu nedenle tüm hava koşullarına maruz kalır. One way vision baskıda kullanılan boyalar solvent bazlı olup dış etkenlere karşı oldukça dayanıklıdır. Yağmur, kar, güneş ışığı gibi birçok etkenden kolay kolay etkilenmemektedir. One way vision baskının kullanım alanı oldukça geniştir ve bir çok kitle tarafından tercih edilmektedir. Cam yüzeye sahip aklınıza gelebilecek her alanda rahatça kullanılabilmektedir. Havalimanları, restoran ve kafelerde kullanımı tercih edilebildiği gibi en çok kullanıldığı yerler ise, araba camları, mağaza vitrinleri ve dış yüzeyi cam olan binalardır. One way vision ölçüleri kullanılacak alan boyutuna göre belirlenirken, kalınlığı 0.15 – 0.2 mm aralığındadır.

Kartpostallar geçmişten bu yana var olan mektuplaşma araçlarından biridir. Bir yüzü resim baskılı olup diğer yüzü yazı yazmak için uygun olan kağıtlardır. Gönderilme yada kullanılma amacına göre bazen tebrik kartı, bazen doğum günü kartı kimi zamanda yeni yıl kartı olarak kullanılır. Farklı şehirlerde, farklı ülkelerde yada aynı şehirde yaşayan insanlar, özel günlerde sevdiklerine kartpostal göndererek özlemlerini, sevgilerini ve iyi dileklerini iletebilirler. Gönderilen kartpostallar bir hediye niteliğini taşımakta olup uzun süre saklanmaya değer ürünlerdir. Günümüzde kullanımı gelişen teknolojiyle birlikte azalmış gibi görünsede özelleştirilmiş kartpostal baskısına ihtiyaç duyulmaktadır. Özel olarak baskısı yapılan kartpostallar insanlara, arkadaşlara hediye etmek için veya bir etkinliği duyurmak için davetiye amacıyla da kullanılabilir. Bunun yanında marka sahipleri, firmalar ve şirketlerde özel kartpostal baskı yaptırıp kullanmaktadır. Logolu kartpostal baskı yaptıran firmalar bu kartpostalları hem çalışanları hem müşterileri hem de iş ortakları ile olan iletişimlerinde sıklıkla kullanmaktadırlar. Kurumlar çalışanlarına ve müşterilerine kendilerini özel hissettirmek için özel gün ve etkinliklerde üzerinde firma adının ve logosunun bulunduğu kurumsal kartpostallar göndermektedirler. Bu durum çalışanların ve hedef kitlenin kurumdaki aidiyet duygusunu güçlendirmesine olumlu katkı sağlamaktadır. Ayrıca firma logosu kullanılarak baskı yapılan kartpostallar marka reklam değerine de sahiptir.

Makbuzlar her işletmenin sahip olması gereken en temel üründür. Teslim alınan ürünün -genellikle paranın- karşılığında verilen alındı belgesine makbuz denilmektedir. Birçok işletme çeşitli makbuzları gündelik hayatlarında kullanırlar, bunlara örnek olarak tahsilat makbuzu, tediye makbuzu ve para makbuzu gösterilebilir. Tahsilat makbuzu, ödeme alan firmaların karşı tarafa ödeme alındığına dair verdikleri belgedir. Özellikle elden ödeme alınan işletmelerde kullanılan tahsilat makbuzu Hem ödemeyi satın alana hemde ürünü satan işletmeye kolaylık sağlar. Bu iki taraflı fayda durumu sebebiyle de tahsilat makbuzu neredeyse tüm firmalar, işletmeler tarafından kullanılır. Tediye makbuzu kurumlarda gerçekleştirilen para ödemelerinde, ödemeyi yapan taraf tarafından kesilen makbuzdur. Tediye makbuzunun tahsilat makbuzundan farkı, işletme sahibi tarafından değilde alıcı yani parayı ödeyen kişi tarafından kesilen makbuz olmasıdır. Tediye makbuzunda amaç yapılan ödemeyi belgelemektir. Para makbuzu, para alışverişi sonrasında firmaların doldurduğu ve her iki taraf içinde para alışverişinin gerçekleştiğini gösteren belgedir. Para makbuzları firmaların kendi logolarını kularaka baskı yapması mümkündür ve orta ölçekli kurumların özellikle logolu makbuz kullanması hem imaj hemde profesyonellik olarak büyük katkı sağlamaktadır. Makbuz üzerinde kesinlikle bulunması gereken bir takım bilgiler vardır ve bunlar; 1. Makbuzu düzenleyenin adı soyadı, ünvanı, 2. Makbuzun düzenleme tarihi, 3. Parayı verenin adı soyadı, 4. Verilen para tutarı (rakam ve yazı ile), 5. Yatırılan çek ise çekin ait olduğu banka ve çek numarası, 6. Parayı alanın adı, soyadı ve imzası yer alması gerekir.

X Banner, üzerindeki görseli gergin bir şekilde tutarak daha estetik bir görünüme kavuşmasını sağlayan bir reklam ürünüdür. X banner, ismini, afişin arka kısmında bulunan X’e benzer destek bölümünden almaktadır. X banner stand tasarımı, görseli dar ve düz bir şekilde göstermek için köşeleri çekerek gergin bir görüntü elde etmeye yöneliktir. Gergi sistemi ile görselin gergin durmasını sağlayarak şık bir görünüm sağlar. Kurulum aşamasında, herhangi bir el aleti kullanmadan basit bir şekilde kurulum işlemi yapılır. X Banner baskı özellikle firmaların öne çıkarmak istediği içerikleri iç-dış mekanlarda sergilemek için kullanılır ve x banner üzerine yerleştirilmek istenilen afiş, dijital baskı ile yerleştirilmektedir. X banner üzerindeki afiş, görsel ürün net olarak gözükmektedir. Kurulum, taşıma ve toplama açısından oldukça avantajlı olan x bannerler hiçbir zorluk yaşanmadan kolaylıkla kullanılabilir. Alüminyum ve sert plastik malzemelerden üretilen X Banner, kurulum ve depolama kolaylığı için "çadır direği" teknolojisini kullanmaktadır. X Banner, ticari fuarlar ve diğer etkinlikler, satış noktaları veya lobiler için vazgeçilmez bir tanıtım aracıdır. Mağazalar ve AVM’lerde de sıklıkla kullanılmaktadır. Diğer reklam ürünlerine kıyasla çok daha geniş kullanım alanı bulunmaktadır ve dikkat çekici olması nedeniyle çok tercih edilen bir üründür. Farklı ebatlarda üretimi mümkün olan X bannerler için en çok tercih edilen boyut 80x180m’dir. Kullanım alanına ve amacına göre farklı ebatlarda sipariş verilebilir. X bannerlar fiyat-performans açısından uygun bir ürün olmasının yanı sıra, kaliteli ve uzun ömürlüdür.

Folyo, plastik bazlı kendinden yapışkanlı ve ekstra mukavemetli malzemeden yapılan ve firmaların reklam amacıyla kullandıkları reklam malzemesidir. Folyo kesim, ara yüzeyi yapışkanlı olan ve 100 ile 120 MİC kalınlığındaki PVC malzemenin plotter sayesinde baskılı olarak kesilmesi işlemidir. Folyo kesim işleminde vektörel olarak çizilmiş grafik, bilgisayar vasıtasıyla plotter folyo kesim makinesine gönderilir ve daha sonra Plotter, kendisine bağlanmış olan renkli folyoyu, tasarıma uygun olarak keser. Bu uygulama baskısız olarak da yapılabilir. Diğer yandan folyoların uygulanacağı alana transferin sağlanabilmesi için üretimden sonra tüm yüzeyi taşıyıcı özellikte olan transfer bandı ile kaplanmaktadır. Folyo kesim, yazı kesim olarakta bilinmektedir. Yapışkanlı Folyonun folyo kesim olarak kullanılmasının en büyük nedenleri kolay montaj ve dayanıklılık süresidir. su ve güneşe(yağmur, nem vb.) dış etkenlere maruz kaldığında yerinden çıkma, soyulma gibi olumsuz sonuçlar doğurmaz ve bu koşullara uzun süre dayanabilir. Folyo kesim ile üretilen baskıların istendiğinde çıkarılabilir olması tercih edilebilirliğini arttırıyor.

Hizmet işletmelerinde sunulan hizmetin ve emtianın cins ve miktarını göstermek amacıyla düzenlenen belgeye adisyon denir. Tıpkı sipariş fişi gibi gün içi işlemleri kayıt altında tutmak için kullanılan bir üründür. Adisyon basımı, resmi evrak olması dolayısı anlaşmalı matbaa firmaları tarafından yapılmaktadır.Adisyon ödeme yapıldığını kanıtlayan bir belge değildir. Adisyonun işlevsel görevi hizmet işletmesinde müşterinin tükettiği maddeleri göstermeye yöneliktir. Adisyon, müşteri siparişi alınırken düzenlenerek müşteri masasında bulundurulur. İlk siparişte açılan adisyon diğer siparişler içinde kullanılmaya devam eder ve sonra alınan siparişlerde ilk sipariş için açılan adisyon üzerine işlenir. Baskılı adisyon fişi, 2 yada 3 nüsha olacak şekilde işletmenin ihtiyacına göre baskı yapılır. 2 nüsha şeklinde basılan adisyon fişinin bir nüshası ödemeyi yapan müşteriye bir nüshası muhasebeye verilmesi kullanılabilir. Adisyon baskıda çoğunlukla A6 kağıt boyutu veya A6 ya çok yakın boyutlar kullanılmaktadır. 14.8×10.5 cm, 10x14 cm veya 9.5x16 cm boyutlarında basımı yapılmaktadır. Adisyon kağıtları kullan at bir materyaldir ve bu nedenle çoğunlukla teksir kâğıdı gibi 70-80 gramlık kâğıt formalardan üretilir.

• Adisyon baskıda 2 veya 3 nüsha baskı yapılması mümkündür ve baskıdan önce işletme içerisindeki yapılanmayı göz önünde bulundurarak basılması gereken nüsha sayısına karar verilmelidir. • Adisyon baskının tasarımında matbu bir evrak olması nedeniyle genellikle tek renk baskı kullanılır ve baskıdan önce işletmeye uygun adisyon şablonuna ve rengine karar verilmelidir. Ek olarak adisyon fişi üzerinde işletmeye ait logo, iletişim bilgisi, işletmeye ait internet siteleri gibi bilgilere yer verilebilir. • Adisyon fişi üretiminde baskı sayısı maliyet açısından önemlidir. Ne kadar çok baskı yapılırsa maliyetinde düşeceği göz önünde bulundurulmalıdır ve ihtiyaca göre baskı siparişi verilmelidir. Adisyonlar gün içinde işletmelerde sıklıkla kullanılan ürünlerdir az baskı yaptırıp tekrar baskı siparişi vermek durumunda kalmamak için adetler doğru hesaplanmalıdır.